Tips voor de plaatsing en erna

De plaatsing van een spiraal kan voor sommigen onprettig en soms zelfs pijnlijk zijn. Dat is voor iedereen anders. De Ballerine heeft een zeer dunne inbrenghuls, waardoor deze makkelijk geplaatst kan worden.

Je kunt op de avond voor de plaatsing twee Aleve Feminax 275 of een ibuprofen 400 innemen en ook een uur voor de plaatsing. Indien nodig neem je daarna gedurende een paar dagen 3 x daags een tablet Aleve Feminax of ibuprofen. Dit helpt de baarmoeder en de spieren in de omgeving daarvan te ontspannen, waardoor het plaatsen van het spiraaltje en eventuele krampen erna als minder pijnlijk ervaren worden.

Ook een plaatselijke verdoving is mogelijk. Bespreek dit van tevoren met je arts of verloskundige. Zie ook de tips hieronder!

Plaatsing van het spiraaltje

Omdat een eventuele zwangerschap uitgesloten moet zijn, wordt een spiraaltje bij voorkeur tijdens of vlak na de menstruatieperiode ingebracht. De plaatsing verloopt in die periode ook soepeler en minder pijnlijk.

Het inbrengen van het spiraaltje is eenvoudig en gaat vrij snel. Eerst wordt met een inwendig onderzoek de ligging van de baarmoeder bepaald. Daarna wordt het speculum (eendenbek) in de vagina gebracht om de baarmoedermond goed te kunnen zien. Met een staafje wordt de diepte van de baarmoeder gemeten. Dit kan een wat onaangenaam gevoel geven. Daarna wordt de baarmoeder iets gestrekt en wordt het spiraaltje via de dunne huls naar binnen geschoven. De huls wordt eruit gehaald en de draadjes van het spiraaltje op maat afgeknipt.

Na de behandeling kan je wat duizelig zijn en moet je even rustig bijkomen. Daarna mag je naar huis en is het aan te raden het die dag kalm aan te doen. Neem bij eventuele buikpijn een pijnstiller in.

Goede tips van de gynaecoloog

Als je tijdens het inbrengen van de eendenbek een persbeweging maakt, ontspannen de spieren zich en voel je het bijna niet. Vraag even wanneer de baarmoeder gestrekt wordt. Op dat moment kan je het beste even hoesten, zodat je het minder voelt.
Probeer ontspannen te ademen, naar je buik. Concentreer je op je ademhaling en ga met je gedachte naar een plek waar je je prettig voelt.

Als de plaatsing onverhoopt mislukt, kan de arts bij ons gratis een nieuw spiraaltje aanvragen via een daarvoor bestemd formulier. Je hoeft dus niet zelf een nieuw spiraaltje aan te schaffen.